NMC SCHIJNDEL

Wij houden het groen, U ook?

Verslag 2023 florawerkgroep


In 2023 Zijn we al op 3 januari begonnen met de eindejaar-plantenjacht. Dit is een initiatief van Floron en IVN om plantenliefhebbers ook in de winter actief te houden. Je telt de bloeiende planten rond het einde van het jaar en geeft ze door aan Floron. Die verzamelen de gegevens en daar komt een winnaar uit. Wij vinden het leuk om mee te doen omdat we elkaar in de winter meestal niet meer zien.
In het Nonnenbos vonden wij 14 bloeiende planten met daarbij speenkruid, wat meestal pas in maart/ april bloeit.

Op 29 maart ging het seizoen van start in de stokhoek, waar dan mooi het daslook staat te bloeien.

Op19 april was de Prekers aan de beurt. Deze tijd bloeit bosanemoon, sleutelbloem en speenkruid volop. Een lust voor het oog en de moeite waard eens te bekijken in april. De
beroemde zwart blauwe rapunzel bloeide nog niet. Later zijn er 181 bloemen geteld. Dat is een flinke toename, dankzij het project van Floron om deze zeldzame plant te redden. Ook knikkend nagelkruid stond een maand later te bloeien.

Op 8 mei hebben we op aanvraag van natuurwerkgroep de Eerdse Bergen de toekomstige EVZ langs het Duits lijntje geïnventariseerd. We vonden 67 soorten waaronder de zeldzame rivierduinzegge. Later kwam hier toch twijfel over. Onduidelijk of het deze wel echt is. Maar opwinding was wel echt.

Op 31mei gingen we naar de heemtuin de Blekert en vonden waar we voor kwamen; heel veel rietorchis.

Op 21 juni hebben we langs de kanaaldijk gezocht tussen al dat riet naar de bijenorchis. Hij stond er weer (zie foto).

Op12 juli hebben we in de smaldonk gelopen. We zagen niet veel bloeiende planten maar de brede wespenorchis was talrijk aanwezig. Wel 13 planten vonden we; en 4 hazen.

Op 26 juli hebben we in de Creyspot naar planten gezocht. Daar zijn we steeds verrast hoeveel zeldzame planten verdwenen zijn. Parnassia, wolfsklauw, stijve ogentroost. Zijn niet meer te vinden. Het hoge riet en wilgenopslag zijn hiervan de oorzaak. Samen met de verdroging van de laatste jaren. We vonden wel borstelkrans (zie foto) en klein warkruid en stijve zegge. Klokjesgentiaan bloeide nog niet. Later wel.


Op 9 augustus hebben we ons uitstapje gehouden. Deze keer naar de heemtuin van Eindhoven. Deze tuin is erg groot en heeft veel diverse landschapselementen gerealiseerd. Langs de Dommel hebben ze zelfs een heideveldje gemaakt om het te laten zien. Met een lunch en een kijkje op een biologische boerderij hadden we een fijne zonnige dag met de nodige nieuwe indrukken en inspiratie vertrokken we weer met het VW busje van Gerard.

Op 30 aug. zijn weer naar de heemtuin in Schijndel gegaan. Om waterplanten weer eens te herhalen. We vonden veel soorten, (de orchideeën waren uitgebloeid) en waterplanten in de grote poel. Een minder welkome gast was watercrassula, wat een woekerplant in het water is, die erg
moeilijk te verwijderen is.
Aan het eind van het jaar of begin volgend jaar, staat de eindejaar-plantenjacht weer op het programma.