Uilenwerkgroep
Ongeveer 20 jaar terug is onder de vlag van het NMC Schijndel begonnen met het beschermen van de uilen wat geresulteerd heeft in een grote uitbreiding van het uilenbestand. De aanleiding voor de bescherming was de modernisering van boerenbedrijven en het landschap waardoor veel biotopen verloren waren gegaan.Door het ophangen van speciale kasten voor de verschillende uilen op daarvoor geschikte locaties is het uilenbestand in en om Schijndel aanzienlijk uitgebreid; het gaat hier om de bosuil, kerkuil en steenuil.
De uilenwerkgroep bestaat momenteel uit vijf leden met als coördinator Mari van der Wijst. Zij beheren het zuidelijke deel van Schijndel onder de lijn Boxtelseweg en de Steeg inclusief Eerde.
Wij hebben op dit moment 55 kasten in beheer: negen bosuilen-kasten,17 kerkuilen-kasten en 29 steenuilen-kasten.
2023
In de laatste week van mei en de eerste week van juni zijn we met onze groep weer alle kasten van de steen- en kerkuilen wezen controleren. Als nieuw lid heeft Jeffrey van Veghel zich bij ons aangesloten zodat we nu met vijf zijn, Jeffrey van harte welkom!
Elk jaar is het weer spannend wat de uilen hebben voortgebracht, vooral met deze natte winter en voorjaar waren we zeer benieuwd. Over het algemeen vielen de resultaten reuze mee.
Bij de steenuiltjes troffen we wel enkele zeer natte nestkasten aan maar nadat we deze schoon hadden gemaakt en van nieuw nestmateriaal hadden voorzien viel de schade voor de jonge uiltjes toch mee.
Afgelopen jaar hadden we in verband met de komende huizenbouw bij de wijk plein zes nieuwe kasten gehangen ter compensatie voor de daar in de buurt wonende steenuil.
Hiervan waren er maar liefst drie bewoond waarvan er in twee kasten jongen zijn waargenomen. Een kast hiervan hadden we in het dierenpark van de wijk plein geplaatst en ondanks dat de dierenverzorgers geen enkele keer een uiltje hadden gezien werden er tot hun en onze verrassing twee jonge uilen geboren.
Helaas werd 1 kast in ons werkgebied bezocht door de steeds verder oprukkende steenmarter. Deze had helaas een ouder-uil verschalkt waardoor dit broedgeval mislukt is. Ook zijn er al een paar verkeersslachtoffers gemeld van jonge uiltjes wat helaas regelmatig gebeurd.
Bij de in totaal 36 gastgevers van de steenuil werden in totaal 48 uiltjes geboren. Dit is iets minder dan vorig jaar maar toch zeer behoorlijk.
De kerkuilen hebben wat later bezocht omdat hun jongen veel langer in de kast verblijven voordat ze uitvliegen. We hebben in totaal 20 kerkuil-kasten hangen waarvan er negen door een uil bezet waren waarvan er vier tot broeden zijn overgegaan. Tot op heden zijn 10 jongen geteld maar dit kunnen er nog meer worden omdat de kerkuil ook later in het jaar nog een broedsel kan krijgen.
Gezien de voorbije weersomstandigheden is dit geen slecht resultaat.
Komend najaar gaan we alle kasten weer schoon maken en eventueel vervangen zodat de uilen in het volgende jaar weer terecht kunnen.