NMC SCHIJNDEL

Wij houden het groen, U ook?

Florawerkgroep

In het voorjaar van 2011 is de florawerkgroep opgericht  met als doel zeldzame planten in het Schijndels Landschap te inventariseren en beschermen.

De florawerkgroep van NMC Schijndel zet zich in om de flora van Schijndel in kaart te brengen. Wij monitoren de stand van de zeldzame planten in ons gebied.
Daarnaast hebben wij zelf erg veel plezier in het zoeken naar planten en het op naam brengen van de gevonden exemplaren; met behulp van Rien Ondersteijn onze florist, lukt dat meestal wel. 
Rien Rijken maakt meestal foto’s van de avond.

Wij willen de liefde voor planten uitdragen in de vereniging en naar de bevolking van Schijndel.

Zin een keer met ons mee te lopen? 
Vanaf eind maart, tot eind augustus op woensdagavond om de twee weken om half 7 komen we bij elkaar en lopen tot het donker wordt. Hierbij doen we een vast hok maandelijks om het hele seizoen één plek te volgen en daarnaast gaan we maandelijks steeds een andere interessante plek inventariseren om de zeldzame planten te volgen. Iedereen is welkom!

Deelnemers aan deze werkgroep zijn:

  • Rien Ondersteijn (voortrekker)
  • Gerard te Dorsthorst
  • Rien Rijken
  • Jes Merx
  • Jan van Kessel
  • Joke van Hees
  • Fia Fiers (coördinator)
  • Marijke van Kampen
  • Hennie Verkuijlen
  • Gerrie Griffioen

Plant van de maand

Elke maand wordt een plant beschreven door Gerard te Dorshorst.
Heb jij ook planten die je graag besproken zou willen zien? Laat het weten door middel van het contactformulier.





Een zeldzaam plantje in Schijndel!


Op een rustige zondag eind januari ging ik nog even ‘de natuur’ in om wat te struinen. “ Struinen in Januari …? “ zult u zeggen!?
Wel - er bestaan plantjes die zó vroeg kiemen, dat ze al vindbaar zijn, weliswaar meestal niet bloeiend. En hetgeen ik zocht kan men soms -vooralsnog- op campings vinden, met name in het westen, maar langzamerhand zie je het landinwaarts ook opduiken. Het gaat om een klein ‘ding' uit de familie der composieten, die als ‘jonkie ‘ lijkt op een kleine kamille met een regelmatig gespreide bladstand. Dat 'ding' komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is langzaam via reizigers, transport etc. in Europa neergestreken.
De bloempjes kunnen vrij vroeg bloeien en het navolgende zaad heeft stekeltjes, waarvandaan de naam is afgeleid.
Ik noemde reizigers omdat deze [met name kampeerders] voor de verspreiding blijken te zorgen via tentzeil/banden/schoenen etc.

Aldus was er een slimme florist in Nederland die het bedacht om in het westen op allerlei campings naar soorten te zoeken die met kampeerders meekwamen. Zodoende werd deze voor het eerst ontdekt met nog enkele andere ‘nieuwelingen’! Onze Nederlandse flora was wéér wat uitgebreider geworden!

Maar nu óók die van Schijndel! En wel gevonden op het ‘ Skônste Plekske’, onze welbekende [kind- en ezel-vriendelijke] camping. Want daar had ik het geluk dit kleinood te ontdekken; het staat het liefst op wat kale plekken, waar later de tent/camper etc wordt gezet, zodat het plantje weinig concurrentie heeft van het gazon en het zaad vrij kan kiemen in het voorjaar.

Hopelijk vindt de Naaldzaadbloem ook op andere biotopen zijn plek.

Florissante groet-Rien Ondersteijn