NMC SCHIJNDEL

Wij houden het groen, U ook?

Nieuws en activiteiten

Nieuws


Terug naar overzicht

19-02-2024

Schijndel heeft weer een zeldzaam plantje: Naaldzaadbloem

Op een rustige zondag eind januari ging ik nog even ‘de natuur’ in om wat te struinen. “ Struinen in januari …? “ zult u zeggen!?
Wel - er bestaan plantjes die zó vroeg kiemen, dat ze al vindbaar zijn, weliswaar meestal niet bloeiend. En hetgeen ik zocht kan men soms -vooralsnog- op campings vinden, met name in het westen, maar langzamerhand zie je het landinwaarts ook opduiken. Het gaat om een klein ‘ding' uit de familie der composieten, die als ‘jonkie ‘ lijkt op een kleine kamille met een regelmatig gespreide bladstand. Dat 'ding' komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is langzaam via reizigers, transport etc. in Europa neergestreken.
De bloempjes kunnen vrij vroeg bloeien en het navolgende zaad heeft stekeltjes, waarvandaan de naam is afgeleid.
Ik noemde reizigers omdat deze [met name kampeerders] voor de verspreiding blijken te zorgen via tentzeil/banden/schoenen etc.

Aldus was er een slimme florist in Nederland die het bedacht om in het westen op allerlei campings naar soorten te zoeken die met kampeerders meekwamen. Zodoende werd deze voor het eerst ontdekt met nog enkele andere ‘nieuwelingen’! Onze Nederlandse flora was wéér wat uitgebreider geworden!

Maar nu óók die van Schijndel! En wel gevonden op het ‘ Skônste Plekske’, onze welbekende [kind- en ezel-vriendelijke] camping. Want daar had ik het geluk dit kleinood te ontdekken; het staat het liefst op wat kale plekken, waar later de tent/camper etc wordt gezet, zodat het plantje weinig concurrentie heeft van het gazon en het zaad vrij kan kiemen in het voorjaar.

Hopelijk vindt de Naaldzaadbloem ook op andere biotopen zijn plek.

Florissante groet, Rien OndersteijnTerug naar overzicht


Activiteiten

Feed
28-04-2024
Themadag over populieren bij het Groot Duijfhuis in Liempde.
Op zondag 28 april staat het Groot Duijfhuis, infopunt van Brabants Landschap, in het teken van populieren. De Populierenwerkgroep Het Groene Woud is te gast en vertelt over het voorpootrecht, onderhoud,...   Meer